//ZulaykaZulkifly
HOLLA!
The Boss!


Welcome to the kampung . Kita semua sepakat di kampung hai pening lalat mengucapkan selamat datang semua!


Tagboard
Footprints here!


Click me!
Archive!
ยป May 2016

Buddies!

Credits

Basecode: Nadya.
Full edit: SitiSyuhadah
Re-Edit by: ZulaykaZulkifly

Petua berkesan menghilangkan JERAWAT!

Assalamualaikum
Hai
Annyeong,

Huhu beria je tajuk entry petua segala bagai, KAU INGAT KAU PAKAR KECANTIKAN? Haruslah failed. Tapi ni memang betul betul bukan main main kerananya saya sendiri yang mencuba beberapa petua tersebut. Dan alhamdulillah berkesan.

Tipulah muka tak pernah dapat walaupun secebis jerawat di kulit, apatah lagi di muka. Very the annoying gila lagi lagi bila tergaru. Macam nak mencarut tapi berdosa sebab kuku panjang garu jerawat, so mata be like terkebil sikit berair plus rasa nak bersin. Takpun gi dating dengan boipren/girlpren, dalam hati "You kenapa biadab sangat tenung ai macam tu? Ai mean, tenunglah wajah ai tapi ai harap you rabun nampak samar samar je", see? payahkan bila segan dengan muka sendiri. Jerawat is so not cool okay, mencik!

Dengan itu saya mempersembahkan antara cara berkesan untuk menyahkan jerawat dari hidup, tapi bukan untuk selamanya especially gegirl.

1. Aloe Vera Gel

Pure aloe vera
 Aloe vera sangat banyak benefitnya okay, antaranya menghilangkan jerawat, hilangkan parut atau kudis dan melicinkan kulit muka. Ianya jugak sangat elok untuk sunburn dan melecur. Ada sorang member saya pernah melecur separuh muka sebab terkena minyak panas, and now muka dia flawless persis bidadari sorga lepas pakai aloe vera haaa. And takkisahlah nak gunakan yang pure gel daripada lidah buaya yang kita patahkan tu. Sapu sikit gesek sikit kat muka. Ataupun beli aloe vera gel yang sedia ada kat pharmacy guardian watson tu semua then sapu jelah kat muka lepas mandi or sebelum tidur. Macam hakak, hakak beli saja aloe vera gel di kedai. And hakak recommend untuk beli jenama Fruit Of The Earth. Serious elok, jerawat tak bawak geng dah melainkan waktu waktu nak period.
Worth to try!


2. Vitamin E Oil


Vitamin E ni pun antara yang berkesan untuk menghilangkan parut dan jerawat. Selalu dijual dalam bentuk capsul untuk ditelan atau minyak untuk sapu kat kulit. Macam macam jenama ada, try tengok tengok kat pharmacy. And vitamin e ni pun saya pakai jugak untuk sapu kat kulit. Tekstur minyak dia agak melekit tapi tak berbau huhu. Ini pun di syorkan!

3. Kulit Kayu manis

Okay jangan salah faham ye, kita bukan bercerita tentang cara membuat sup sayur dengan mudah atau resepi sup tulang kedai siam style, no no. masih lagi pasal jerawat, mungkin ada yang taktahu kulit kayu manis ni boleh menghilangkan jerawat. Tidaklah menonyoh kulit kayu yang keras di muka sehingga flawless ye, nak kena tampar ke? Kita buat dalam bentuk masker. Caranya belilah cinnamon stick atau lebih mudah beli yang powder terus, cinnamon powder tu larutkan dengan air, kacau kacau dan tempek dimuka sebagai masker. Lagi cun buat sebelum tidur. Petua ni saya tak pernah try lagi pasainya satgi kena marah dengan mak kata membaziaq.

4. Tomato

Benefit tomato ini selain dari mengenyangkan perut, ia juga bagus untuk mengecutkan jerawat, hilangkan parut serta melicinkan kulits. Tomato ni pun pemakaian dia macam masker jugak. Caranya kupas kulit tomato dulu, then bila dah bogel, masukkan dalam mangkuk. Tomato yang bogel okay, jangan macam macam sangat! Lepastu hancurkan tomato yang naked tersebut sampai keluar cecair lendir dia. Lendir tu amik letak kat seluruh muka sampai dia kering, dan bila dah kering basuh muka bagi bersih. Easy peanut gituww.

5. Green Tea

Jangan taktahu green tea ni bukan setakat sedap buat air tapi elok untuk detox and menghilangkan jerawat. Dengan menggunakan uncang teh green tea tu, tekapkan uncang tersebut kat bahagian yang berjerawat. Atau nak lagi senang, koyakkan uncang tu, serdak teh dalam uncung tu boleh dilumur kat muka sampai kering, baru basuh hingga bersih.

Harapnya petua petua ni dapat menolong korang korang yang mengalami masalah jerawat tapi nak try to use natural source. Mungkin ada yang rasa effectnya agak lambat tapi belum cuba belum tahu, kena sentiasa konsisten untuk dapatkan hasil yang besh. Selamat mencuba!


  


1 Comments:

Blogger atheera dayana said...

saya guna kulit kayu manis. serbuk tu cairkan lps tu letak kat pimples. bagus utk hilangkan jerawat & parut

15 May 2016 at 07:27  

Post a Comment

Budak Brutal datang bergossip dibawah !